زبان برنامه نویسی Lua چیست ? توضیحات کامل | ۲۰۲۲


زبان برنامه نویسی Lua چیست
فهرست موضوعات مطالب
زبان برنامه نویسی Lua چیست Lua یک زبان برنامه نویسی است که توسط مهندسان برزیلی نوشته شده است و باید بگویم که یک زبان بسیار منحصر به فرد است. Lua به دلیل تاکید کم، سریع، قدرتمند و زیاد بر روی مدیریت حافظه می تواند رقیب قدرتمندی برای زبان های برنامه نویسی محبوب مانند PHP، Python، Perl و … باشد.
علاوه بر این، در ابتدا، این زبان برای تعبیه در C +، C ++ و. این می تواند قابلیت ها و برنامه های بسیار بیشتری را به برنامه ای که به زبان برنامه نویسی دیگری نوشته شده است اضافه کند.
اما Lua فقط یک زبان برنامه نویسی شبیه به افزونه ها نیست، کاربردهای دیگری نیز دارد و طبق تعریف به عنوان یک زبان برنامه نویسی چند منظوره تعریف می شود. Lua مانند Python و Ruby توانایی نوشتن برنامه ها و برنامه های مختلف را دارد.
زبان برنامهنویسی Lua
زبان برنامه نویسی Lua چیست بسیار کوچک، انعطاف پذیر و سریع. این زبان را نیز می توان در دسته زبان های برنامه نویسی قرار داد. حجم کامل مترجم این زبان به یک فایل اجرایی برابر با ۲۰۰ کیلوبایت است.
فقط این فایل را نصب کنید و سپس بدون هیچ محدودیتی از Lua استفاده کنید. Lua می تواند روی هر پلتفرمی که زبان برنامه نویسی C در آن قابل اجرا باشد، یعنی روی هر کامپیوتری کار کند. بر خلاف زبان های دیگر، مترجم Lua بسیار ساده و آسان برای استفاده است.
نحو Lua شبیه پاسکال است، اما نزدیکتر به Ada است. هرکسی که با زبان های اسکریپت نویسی کار کرده باشد، در مواجهه با Lua آن را به سادگی و به سرعت پیدا خواهد کرد.
اما برخی از مردم، چون Lua کوچک است، ممکن است فکر کنند که Lua نمی تواند کاری انجام دهد، اما همانطور که قبلاً گفتم اینطور نیست، تقریباً هر کاری که با پایتون و روبی انجام می دهید با Lua قابل انجام است. Lua همچنین زبانی است که از پارادایم های رویه ای، عملکردی و شی گرا پشتیبانی می کند.
چه زمانی از Lua استفاده می شود؟
زبان برنامه نویسی Lua چیست در صنعت بازی های ویدئویی، Lua زبان برنامه نویسی است که بیشتر استفاده می شود. بازی های متعددی از Lua به عنوان زبان برنامه نویسی خود برای جدا نگه داشتن پیکربندی ها و شخصیت های بازی استفاده می کنند.
این باعث می شود یک موتور بازی انعطاف پذیرتر شود و چندین بازی را قادر می سازد از یک موتور استفاده کنند. نمونه های محبوب عبارتند از MMORPG کلاسیک World of Warcraft و بازی پازل به همان اندازه موفق Enigma.
یکی دیگر از کاربردهای اصلی Lua برنامه نویسی شبکه و سیستم است. Lua در برنامه های پیکربندی و اتوماسیون استفاده می شود . از نمونه های شناخته شده می توان به VLC Media Player و Adobe Photoshop Lightroom اشاره کرد.
در مورد شبکه ها، تحلیلگرهای شبکه مانند Wireshark از توابع Lua استفاده می کنند. علاوه بر این، پراکسی MySQL ، پایگاه داده Redis NoSQL و وب سرورهای Apache و Nginx نیز از این زبان برنامه نویسی استفاده می کنند.
کاربردهای زبان برنامه نویسی Lua
لوا در صنعت بازیهای ویدئویی محبوبیت زیادی دارد. در تعدادی از موتورهای بازی از زبان لوا برای توسعه و به عنوان اسکریپت استفاده میشود از جمله
- CryEngine
- Leadwerks Engine
- Corona SDK
از جملهٔ بازیهایی که از افزونبستههای (Plugin) لوا پشتیبانی میکنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- Crysis
- BZFlag
- PlayStation Home
- Dawn of War
- World of Warcraft
- DeathStatue Game (بازی تندیس مرگ)
- cs2d
به جز بازیها لوا در کاربردهای بسیاری هم تجاری و هم غیرتجاری استفاده شدهاست از جمله
- Adobe Photoshop Lightroom
- Apache HTTP Server
- Damn Small Linux
- LuaTex
- nmap
- WireShark
توسعه اپلیکیشن ها با زبان برنامه نویسی Lua
زبان برنامه نویسی Lua چیست درست است که با Lua کارهای زیادی می توان انجام داد. اما همانطور که گفته شد Lua برای توسعه برنامه های کاربردی دیگر از طریق تعامل با زبان های کامپایلر استفاده می شود. تصور کنید بتوانید سایر برنامه ها را بدون دستکاری کد منبع شخصی سازی کنید.
Lua بسیار نزدیک به زبان برنامه نویسی C است به همین دلیل پروژه ها و کتابخانه های زیادی در C توسعه یافته اند که Lua نیز می تواند با آنها ارتباط برقرار کند.
Lua – یک زبان برنامه نویسی با نقاط قوت عمده و ضعف های جزئی
زبان برنامه نویسی Lua چیست از نظر مفهومی، Lua چند ویژگی پیشگامانه را به عنوان یک زبان برنامه نویسی ارائه می دهد. نحو آن کاملاً معمولی و نسبتاً ساده با استفاده از ۲۰ کلمه کلیدی اختصاصی است که قبلاً ذکر شد.
Lua به صورت پویا تایپ می شود. نوع متغیر زمانی که اسکریپت اجرا می شود مشخص می شود، اما می توان آن را به نوع دیگری تبدیل کرد. این یکی از نقاط قوت اصلی Lua است، به ویژه در مقایسه با CSS یا PHP که در آن، برای مثال، انتساب هر نوع به “boolean” (یعنی مقادیر منطقی) از روش خاصی پیروی نمی کند.
بزرگترین مزیت Lua این است که تمام متن ها و اعداد قابل ویرایش مستقیماً به عنوان متغیر نوشته می شوند. تخصیص در یک بلوک مستقل در ابتدای ماژول انجام می شود. توابع بعدی فقط به متغیرها دسترسی دارند. اگر محیط تغییر کند، فقط مقادیر موجود در بلوک باید متناسب با آن تنظیم شوند. این ساده ترین روش برنامه نویسی برای ایجاد اولیه است.
معایبی نیز دارد .اگر یک تابع با یک به روز رسانی تغییر کند، کد منبع باید در هر پروژه دوباره نوشته شود. این بدان معناست که تمام صفحات درگیر باید به روز شوند.
خلاصه
زبان برنامه نویسی Lua چیست از زبان برنامه نویسی Lua می توان برای نوشتن برنامه های مستقل استفاده کرد، اما می توان از آن به عنوان یک زبان تعبیه شده نیز استفاده کرد. شاید Lua به اندازه سایر زبان های برنامه نویسی محبوب نباشد، اما مطمئناً این به دلیل کمبود ابزار برنامه نویسی نیست.
در آخر، اجازه دهید با بررسی دو مثال ساده نگاهی گذرا به زبان اسکریپت نویسی Lua بیندازیم. اینها باید یک ایده کلی از نحوه کار لوا به شما بدهد .
مثال ۱: نمونه کد Lua
در Lua، میتوانید با استفاده از «\» یا «\n» و یک شکست خط واقعی، شکستهای خط را وارد کنید:
print ('1 : Hello\
World')
print ("2: Hello\
World")
۱: Hello
World
۲: Hello
World
لازم نیست متغیرها در Lua اعلان شوند. آنها در صورت نیاز ایجاد می شوند. به عنوان یک یادآوری سریع، مقادیر می توانند از انواع داده های زیر باشند: صفر (همچنین مقدار متغیرهایی که ایجاد نشده اند)، عدد، رشته (کاراکترها، حروف، کلمات و غیره)، بولی (درست/نادرست)، جدول، و عملکرد. مثال زیر یک مثال ساده از کد است:
print ( var )
var = "Hello World"
print ( var )
nil
Hello World
1 دیدگاه